نما ی ساختمان همان طور که در مقالات مربوط به طراحی نما و اجرای نمای ساختمان توضیح داده شد یخش مهمی از پر.زه ساختمانی و معماری بنا محسوب می شود که نق مهمی در ارزش بنا و هویت بخشی آن دارد .در این مقاله قصد داریم به بخش مصالح نما و متریال نما در دو بخش خاص بیشتر صحبت کنیم و کمی زره بین را به سمت اجر و سنگ بگیریم پس با ما همراه باشد.
بخشی مهم از طراحی نما انتخاب مناسب متریالهاست با توجه به خواست اکثریت کارفرماهاو پیمانکاران ساختمان و ایجاد محدودیت توسط شهرداری ها بخوصوص در شهرداری تهران متریال آجر و سنگ از انتخاب های رایج در طراحی و اجرای نمای ساختمان شده است.اما انتخاب این دو متریال تازه شروع راه است و برای داشتن یک نمای مناسب با این دو مصالح باید بررسی های بیشتر صورت بگیرد.
سنگ نما برای ماندگاری در نما در برابر عوامل جوی مقاومت استانداردی باید داشته باشد همینطور مقاومت لازم در برابررطوبت، سرما و اشعه UV خورشید ،نمای سنگ تراورتن ، گرانیت، چینی و سنداستون از لحاظ فنی و استاندارد مصالح نما به ترتیب مناسبترین نوع سنگ های نما می باشند.همچنین قبل از خرید سنگ باید به طراحی نما توجه شود که طراحی تایید شده با چه نوع سنگی بهتر اجرا می شود .اگر برش کاری زیادی در طراحی وجود دارد باید به مقاوت و عدم پودر شدن لبه های سنگ در برش کاری توجه شود .
نمای ساختمان ترکیب سنگ و آجرترکیب مناسبی است که طراحان حرفه ای نمای ساختمان طرح های خلاقانه نما را میتوانند باآنها خلق کنند .
آجر یک متریال قدیمی و اصیل ایرانی است .یک اصل معماری ایرانی بوم اوری بود یعنی از مصالحی در ساختمان سازی استفاده می شد که در محیط خود به راحتی یافت می شد و یا ساخت ان با مواد اولیه محیطی امکان پذیر بود .مواد اولیه اجر خاک مناسب است یا همان خاک رس که به دلیل اینکه قسمت عظیمی از مساحت ایران در مناطق کویری وقرار دارد این متریال به راحتی یافت می شد و ایرانی ها به کمک خاک آجر را درست کردند و بناهای بی نظیر و هنر نمایی های بزرگی با ان در معماری انجام دادند .بنابراین آجر زاده ایران است و یک متریال ایرانی متناسب با فرهنگ و اقلیم ایرانی است .
نمای فقط آجری می تواند به صورت نمای آجری مدرن با گره چینی های جذاب که هنر و معماری گذشته ایرانی و همچنین در معماری معاصر بخوبی از ان استفاده شده استفاده کرد .امروزه اجر های نسوز جدا از اجر های دستی ماندد قراقی بیشتر مورد استقبال قرار گرفته و مناسب برای نماسازی می باشد .
آجر های دستی که بدون ماشین تولید می شوند ماندند آجر های قزاقی که در ابعاد مختلف موجود است .نماسازی با این آجر ها بسیار حس بهرتی ایجاد می کند و بنا را زنده تر جلوه می دهد.
اجر هیا نسوز و ماشینی که مناسب نما سازی می باشد در طرح ها و رنگ های مختلف در برند های مختلف تولید می شود که ادامه به چند نوع ان اشاره می کنیم .
یک اجر با دوام و مناسب نماسازی است این متریال در رنگ و ابعاد مختلف تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ های زرد، زرد متمایل به نارنجی، قهوه ای روشن، قهوه ای اخرایی، قهوه ای تیره و نارنجی تیره از جمله رنگ های این محصول می باشند. هندسه این آجر مربع و مستطیل می باشد
رستیک همان اجر هایی است که حالت قدیمی بودن دارند و هم در نما و هم در معماری داخلی کاربرد بالایی دارد این آجر از لحاظ ابعاد به آجرهای معمولی شباهت دارد، اما از لحاظ ظاهری دارای ناهمواری هایی می باشد که می تواند در زیبایی هرچه بیش تر نمای ساختمان دخیل باشد
ساخت این آجر یک ریشه تاریخی دارد و در واقه ترکیب اجر و لعاب کاشی است .بدنه اجر است و رویه کار با لعاب های رنگی همانند کاشی پوشیده شده است این لایه محافظ باعث بالا رفتن ثبات آجر لعابی می شود.
از جمله ویژگی های این محصول می توان به مقاومت بالای آن ها در برابر تغییرات شرایط آب و هوایی، نفوذ رطوبت، هوازدگی، فرسایش و مواد شیمیایی اشاره کرد. این محصول در رنگ های مختلف تولید و به بازار عرضه می شود. تنوع رنگی این محصول می تواند در زیبایی هرچه بیش تر ساختمان تاثیرگذار باشد.
قدمت استفاده از سنگ در نما خیلی کمتر از اجر است اما وجود معادن بزرگ و مهم سنگ در کشور باعث شد تا این متریال هم مورد استقبال در ساختمان سازی قرار بگسرد در دهه های اخیر سنگ بیشتر از گذشته در نماسازی استفاده می شود .
نمای سنگ هم می تواند به صورت تک متریالی درنمای سنگ ساختمان یک طبقه،نمای سنگی ساختمان مسکونی،نمای سنگ ساختمان دو طبقه به صورت نمای مدرن و نمای سنگی رومی و ترکیبی نمای سنگ و آجر طراحی نما و اجرای نما شود.
در ترکیب های دیگر سنگ با ورق هیا فلزی و استیل ، سنگ با چوب و سنگ با شیشه نیز ترکیب های جالبی برای نما محسوب می شود .
در دسته سنگآهکها قرار داردماندد همانند سنگ مرمر و استفاده زیادی در نماسازی دارد
با توجه به قدرت و دوام بالا و قابلیت تحمل بلوکهای سنگین ازلحاظ تاریخی قدمت زیادی داشته و استفاده از آن در ساختمانهای تجاری و مذهبی بسیار پرکاربرد بوده است. گرانیت یک سنگ آذرین درشتدانه است که عمدتاً از فلدسپارها و کوارتز با مقادیر جزئی میکا و مواد معدنی آمفیبول تشکیلشده است. با این تعریف ساده بهراحتی میتوان با بازرسی بصری این سنگها را شناسایی کرد.
نوع دیگری از سنگ نمای ساختمان سنگهای دگرگونی هستند که از سنگهای موجود پیشین تشکیلشدهاند و از طریق گرما، فشار و یا اعمال شیمیایی مایعات و گازها تغییریافتهاند. کوارتزیت(ماسهسنگ تغییریافته)، سنگ مرمر(سنگآهک تغییریافته) و گرانیت گنیس(گرانیت تغییریافته)نمونهای از سنگهای ساختمانی دگرگونی معمول هستند.
برای نماکاری بخشهای داخلی و خارجی ساختمان، پلها و تونلها میتوان از کوارتزیت استفاده کرد زیرا که به دلیل ارزان بودن بسیار مقرونبهصرفه میباشد.
این نوع ساختمان ها معمول ترین سفارشات طراحی معماری به شرکت زانا می باشد که با کسب دستور نقشه از شهرداری و درخواست کسب جوازمعماری و طراحی معماری منطبق بر قوانین ساختمان انجام می شود.
این نوع طراحی معماری ها معمولا از طریق مسابقات معماری و یا در خواست کتبی طراحی معماری انجام می شود.طراحی معماری این نوع ساختمانها کاملا با کانسپ های ویژه معماری و خلاقیت بالای گروه مهندسین معمار انجام می شود.
از جمله طراحی های ویژه معماری ،طراحی ویلا می باشد که توسط تیم تخصصی معماری زانا طراحی می شود .سفارش طراحی معماری مربوط به ویلاهای لواسانات ،ویلای دماوند و یلاهای شمال و...می باشد .طراحی معما ی ویلا همراه با خلاقیت و کانسپتهای معماری همینطور ضوابط ملی ساختمان انجام می شود .